Booking

Gratis aktiviteter i Oslo for barn i alderen (12-18 år)

Velkommen til denne guiden der vi tar for oss gratis aktiviteter i Oslo for barn i alderen 12-18. Disse barna er nå blitt så gamle at de stort sett klarer seg selv. Da er det gode muligheter både for familieaktiviteter og aktiviteter som tenåringen kan gjøre alene eller sammen med venner.

Kingdom of Escape Room

Vi starter denne guiden med eksklusiv underholdning for barn. Har du hørt om escape rom? Nå har du som er mellom 12 og 18 muligheten til å prøve helt dette gratis. Kingdom of Escape Rooms tilbyr gratis inngang på Søndager fra kl. 09.00 – 10.00. Alt du trenger å gjøre er å ta kontakt for å høre om det er ledige plasser. Det tillates inntil 2 barn fra samme familie på samme dag.

Musikkaktiviteter for jenter i vinterferien. Gratis aktiviteter i Oslo

Vi fortsetter med et eksklusivt tilbud til jenter. Har du begrensede midler og ønsker at din datter på mellom 9-15 skal få et musikktilbud? Da bør du lese videre. AKKS er en organisasjon som jobber for likestilling i musikklivet. De arrangerer underholdning for barn i form av banddeltakelse i vinterferien. De opplyser om at de med dårlig råd kan slippe å betale for tilbudet.

Røde Kors

Røde Kors arrangerer en rekke gratis aktiviteter for barn. La oss se på de som er relevant i forhold til aldersgruppen 12-18 år.

Leksehjelp: Fra 8 klasse og helt opp til videregående tilbyr røde kors leksehjelp til de som måtte trenge det. De som av en eller annen grunn ikke kan komme til lokalet kan få digital leksehjelp.

Ferie for alle: Strever du økonomisk? Ikke noe problem. Røde kors gir barna dine gratis ferie dersom du skulle trenge det.

Kors på halsen: Når du ikke frem til barna dine og har ingen andre som kan snakke med de? Da kan du prøve dette gratistilbudet fra røde kors. Her kan barna snakke helt fritt med en annen voksen.

Barnas Røde Kors (BARK): Her arrangeres det mye forskjellige aktiviteter for barn ute. Forskjellen på dette tilbudet og ”ferie for alle” er at sistnevnte gjelder i ferier, men dette gjelder i hverdagen.

Ressurssentre for ungdom: Her finner du masse forskjellige gratis aktiviteter for ungdom. Eksempler er møteplass for ungdom, leksehjelp, jentekveld og gatemekling, arbeidstrening, DJ-kveld m.m. Ressurssentre for ungdom har i seg selv ekstremt mye bra aktiviteter for ungdom, og det anbefales på det sterkeste at du som forelder setter deg litt inn i dette og foreslår det som er relevant for barnet ditt.

Gamle Aker kirke

Denne kulturskatten er nå tilgjengelig for noen av barna i aldersgruppen 12-18 år. Vi snakker om Norges eneste gjenværende bygning fra middelalderen: Gamle Aker kirke.

Nasjonalmuseet arkitektur

Dette er absolutt for spesielt interesserte, og innenfor aldersgruppe er vel dette også mest aktuelt for de eldste. Vi anbefaler å prøve dette dersom du har et barn som er interessert i tekniske installasjoner og løsninger.

Sommerskolen

Dette er neppe barnas favorittaktivitet, men kan være et godt alternativ for barn som ligger litt etter i skoleundervisningen eller innvandrerbarn med kort opphold i norsk skole. Det undervises primært i ordinære fag i den norske skolen. Det arrangeres for barn i vanlig skolealder.

Nordre Lindeberg gård

Er du på utkikk etter gratis aktiviteter for ungdom ute? Da kan det være et artig alternativ å besøke en gård. Nordre Lindeberg gård ligger nord i Groruddalen, mellom Furuset og Lindeberg. Dette er et av flere gratis alternativer dersom du vil besøke en gård. Lindeberg gård drives av kommunen, og er derfor åpen for alle som bor i Oslo.

Bygdø Kongsgård

Her finner du både husdyrhold, jordbruk og økologiske matprodukter. Du kan til og med kjøpe en del av disse produktene. Gården arrangerer også relevante kurs for de som er litt eldre (men disse er ikke gratis). For tiden jobber de med å lage en kafe som skal servere en del av de økologiske produktene som produseres på gården.

Kampen Økologiske Barnebondegård

Vær oppmerksom på at denne gården kun er åpen på tirsdag, torsdag og søndag for ”vanlige besøk”.  På søndager er vaffelboden åpen. Man kan også ta kontakt med gården for spesielt tilrettelagte aktiviteter.

Søndre Ås gård

For aldersgruppen fra 12-18 år vil vi nevne enda en gård. Søndre Ås gård har mange spennende familieaktiviteter og gratis aktiviteter for ungdom i Oslo. Blant annet kan vi nevne ridning for funksjonshemmede, stellekurs, grønnsaksklubb og gårdsbursdag for å nevne noe.

Man kan besøke gården gratis, men det kan være en fordel å kjøpe et medlemskap til 100 kroner året. Dette gir nemlig barnet noen fordeler i forhold til aktiviteter man kan delta på pluss rabatter dersom man skulle finne på å engasjere barnet i noen betalte kurs.

Arrangementer på biblioteker

Dette kan være en god kilde for gratis aktiviteter for ungdom i Oslo gjennom hele året. I hovedsak er det Deichman som har flest muligheter, men du kan også finne gode opplegg på de ordinære kommunale bibliotekene innimellom. Hos Deichman arrangeres det aktiviteter med mange morsomme oppgaver for ungdom, som for eksempel strikkekurs, Valentine-kort-verksted, byttemarked, syverksted, leksehjelp og diverse forelesninger for de aller eldste.

Det kan til tider være litt vanskelig å lokalisere de ordinære bibliotekene (som ikke eies av Deichman) på Internett. Et tips kan være å benytte google.no med søket ”bibliotek [bydel]”. Dersom du bor på Furuset søker du eksempelvis: ”bibliotek Furuset”.

På kalenderen til Deichman finner vi flere barneaktiviteter for barn fra 12-18 år. Eksempler er høytlesning, datahjelp, leksehjelp, foredrag og sjakk.

Akershus festning

Festningen er en av Norges fremste nasjonalsymbol og et trekkplaster for turisme, men visste du at det også er mange gratis aktiviteter for ungdom tilgjengelig her? Det kan blant annet dreie seg om konserter eller teaterforestillinger. Mange av disse vises ved Karpedammen inne på festningsområdet. Sjekk Akershus festning sine hjemmesider så ser du hva som er aktuelt akkurat nå.

Damstredet

Dette er et flott sted midt i Oslo som tar deg tilbake til 1700- og 1800-tallet. Denne brosteinsbelagte gata med gamle trehus er omtrent 160 meter lang. Det er veldig koselig der om sommeren.

Like i nærheten ligger også Telthusbakken med mange fine trehus. For ungdom kan dette være en annerledes måte å lære historie.

Ekebergparken

Denne parken har både skog, parkområde, restaurant, kiosk, kunstutstillinger, statuer og til og med en bondegård. Det er altså masse gratis aktiviteter både ungdommer og voksne der. Rundt omkring vil man også se flere skulpturer og andre kunstinstallasjoner. Av og til er det diverse omvisninger på de forskjellige installasjonene. Om ikke det skulle være nok finner du diverse små museer i Lund’s hus.

Holmlia lekeplass

For de yngste barna blant tenåringene kan dette alternativet fremdeles være aktuelt. Ta en titt på lekeplassen som har egen Facebook side, nemlig Holmlia lekeplass. Dette er lekeplassenes Montebello ☺ På lekeplassen finner vi to trampoliner, klatrestativer, diverse andre apparater og masse plass som er satt av til lek for barn.

Losæter – jordbruk midt i Oslo sentrum

Dette er et nytt og spennende prosjekt i Bjørvika. Her er det det er et slags urbant jordbruksprosjekt med kulturelt preg. Her kan barn og unge nemlig lære om og delta i jordbruksaktiviteter midt i Oslo sentrum. Det er jo egentlig bare å bøye seg dypt i støvet ovenfor de som har tatt et slikt initiativ. Igjen…at noe slikt er mulig midt i sentrum av en storby er fantastisk.

Konkret har de samlinger hver onsdag fra kl. 10:00 med jobbing og opplæring i urbant jordbruk. Senere på ettermiddagen serveres middag.

Fullmånesamlinger holdes jevnt og trutt gjennom året, og det blir stadig nye prosjekter og samlinger som tilknyttes Losæter. For siste nyheter anbefales Losæter sin facebook side.

Det kongelige slott

Vaktene på slottet kan være en opplevelse i seg selv. Ikke bare på grunn av vaktskifter og diverse parader og gratis konserter, men rett og slett fordi vaktene alltid skal holde seg nøytrale og alvorlige (med mindre du prøver å angripe kongen). Dette kan i seg selv være utrolig bra underholdning for barn og ungdom.

For fjortiser kan det fremdeles være ganske underholdene med vakter som holder seg like uanfektet uansett grimaser og ablegøyer som iverksettes.

Den norske Opera og Ballet

Operaen som den heter på folkemunne, er en velkonstruert bygning med spesielt design helt nede ved kysten i Bjørvika.

For barn fra 12-18 kan nok dette være en god aktivitet de kan gjennomføre sammen med venner.

Hovedøya, Langøyene og Gressholmen

Det finnes en del øyer i Oslofjorden der man kan stelle til gratis aktiviteter for hele familien, som for eksempel grilling, bading eller fisking. Det er også godt tilrettelagt for en del fysiske aktiviteter for barn. Fotball og sandvolleyball er blant disse.

På hovedøya er det selvsagt mulig å friste barna med morsomme vannaktiviteter. Det er bare å ta med seg svømmeføttene og annet badeutstyr. Det er laget egne steder for grilling. Det finnes også både kiosk og restaurant der. Veien gjennom øya går forbi en stor gresslette som er tilrettelagt for å spille fotball eller annen uorganisert lek for barn og ungdom.

På Langøyene finner du flere fotballbaner, to sandvolleyballbaner, badestrender og en stor gresslette. I tillegg er det kiosk, natursti og flotte badeplasser.

Gressholmen er et naturreservat. Det betyr at mulighetene er noe mer begrenset enn på Langøyene. Likevel kan dette bli et alternativ dersom de andre øyene er stengt. Dette hender nemlig fra tid til annen av forskjellige årsaker.

Huk badestrand

Kanskje ønsker du bare en rask svipptur til stranda? Da vil du ha bedre kontroll på når du kan dra hjem hvis du velger Huk. Man kunne syklet en tur før man evt. satte seg til på stranden for en god familiepikknikk…?

Sognsvann

Som vi har vært inne på byr naturen på mange varierte aktiviteter for barn i Oslo. Det er få hovedsteder i verden der man kan rusle fem minutter fra leiligheten sin til skogen.

Sognsvann er et kjent og kjært vann i nærheten av Kringsjå T-banestasjon med både vinter- og sommeraktiviteter for barn. Stedet egner seg både for bading og turgåing om sommeren, og har fine skiløper på vinterstid. Det finnes også en kiosk og hotell på Sognsvann.

Dette kan legge grunnlaget for en fin tur både for familien og sammen med andre venner. Kanskje kan du til og med lure de med på en familiepiknikk.

Ingierstrand badepark

Det som gjør denne badeplassen litt annerledes enn de andre er at det er svaberg her. Du finner også gressletter, trapper og steinheller, noe som gjør det lettere å bevege seg på området. Stranda ligger ikke så langt fra Holmlia.

Her finnes det masse aktiviteter for ungdom. For eksempel er det et stupebrett som kan benyttes. Fotball og andre ballspill kan også utføres på gressletta.

Kollentrollet

Om barnet er blant de eldste i aldergruppen 12-18, er det ikke sikkert du vil dra drasse med deg han eller henne helt opp til Holmenkollen bare for å se dette trollet. Hvis interessen i det hele tatt er der kan de kanskje ta en tur alene eller med venner…?

Gratis aktiviteter

Verdensparken

Nok en park med flust av muligheter for fysiske aktiviteter for ungdom. Verdensparken er en flott ny park i nærheten av Furuset senter. Her er det i tillegg aktiviteter for hele familien: Du kan bedrive alt fra hinderløypeklatring til bærplukking og grilling. Se videoen nedenfor så får du et visuelt inntrykk av parken.

Norsk Tryllemuseum

Norsk tryllemuseum byr på både tryllerekvisitter og andre rariteter fra over 100 år tilbake i tid. I tillegg har de bøker, plakater og trylletriks for enhver smak.

Dette er en ganske liten attraksjon, så her er det ikke nødvendig å sette av mange timer.

Botanisk Hage

Her har vi enda et gratistilbud som tilbyr aktiviteter for ungdom i Oslo. Botanisk hage er et levende museum med over 5500 planter fra forskjellige deler av verden. Hagen er delt inn i 11 forskjellige avdelinger.

Midt i Botanisk hage finnes også en annen stor attraksjon for barn og unge… Det kan være lurt å sette av en hel dag til…

Naturhistorisk museum

Dinosaurer og utstoppede dyr. Her finner du noen av de mest populære aktivitetene for barn i Oslo. Dette er også en ypperlig familieaktivitet som også kan more foreldre. På Torsdager er det fri inngang for alle. Ofte har museet også interaktive utstillinger der barna selv får vært aktive.

Dersom ungdommen din enda ikke har kommet i ”feil” alder der ”dinosaurer er kjempekjipt”  kan det være du får lokket de med. Ellers kan du sende de med noen venner.

Kyststien ved Bekkelaget

Her kommer nok et forslag til en gratis fysisk aktivitet for barn og ungdom: En rundtur rundt på Ormøya og Malmøya ved Mosseveien i Oslo. Det finnes en parkeringsplass rett før Ormsundbrua der det kan være lurt å sette bilen ved ankomst. Deretter kan man ta turen fra fastlandet og ut på broa til øyene for å se flott natur og hyggelige villaveier.

Hvis du vil gjøre ekstra mye ut av det kan du forberede turen slik at det blir en skattejakt. Lag noen enkle hint og begrav en skatt dagen i forveien. For de eldre barna er alternativet å foreslå turen slik at de kan ta den selv sammen med noen venner.

Vigelandsparken

Dette må kunne regnes som en av de største attraksjonene i Norge for barn og unge så vel som for voksne. Her finner du enorme parkarealer og fine statuer. Yrende folkeliv og fine omgivelser dominerer. Og sist, men ikke minst: sinnataggen.

Denne parken vil kunne ha mer ”levetid” enn bare ett besøk. Det gjelder nok for seg barn i alle aldre.

Korketrekkeren

Dette er utelukkende en vinteraktivitet. Korketrekkeren er Oslos mest populære akebakke. Den er kjempelang, og det kan ta ganske lang tid å ake gjennom hele bakken. Det er mulig å leie akebrett og kjelker i nærheten av startpunktet som går fra Frognerseteren.

Gratis aktiviteter

Dette er den perfekte barneaktiviteten for alderen 12-18 år. La barna dra alene eller ta de med hvis de fremdeles synes det er kult å ake med pappa.

Brannmuseet i Oslo

Museet tar for seg brannutstyr og -biler. Her finnes også interaktive aktiviteter med morsomme oppgaver for de yngste tenåringene som å fly helikopter eller kjøre brannbil.

Museet passer bra for barn mellom 12-18 år. Her er det gode muligheter for å lære om brannsikkerhet og brannslukning.

Filmmuseet

Her kan barna se hvordan film ble fremvist i gamle dager. Samlingen inneholder både rekvisitter fra norsk og internasjonal filmhistorie. Viktige skikkelser i norsk filmhistorie kan sees til utstilling på museet.

Oslo Skolemuseum

Her har vi en av Oslos artige familieaktiviteter. Museet har nemlig autentiske klasserom fra 1900, 1950 og 1970, noe som burde være ganske interessant for foreldre også. Den første torsdagen i måneden er det gratis omvisning. Nå kan du endelig få fortalt tenåringen din ”hvordan det var i gamle dager da jeg var ung”.

Interkulturelt Museum

Nok et interaktivt museum med underholdning for barn. Det er innvandrernes historie som står i sentrum. Museet byr på et utvalg av flerkulturell kunst og tradisjoner. I helgen har de gratis omvisning.

Bærums Verk

Bærums Verk er en skulpturpark som, ikke helt overraskende, ligger i Bærum. Her er det både muligheter for turgåing, shopping, dveling over vår egen historie og interessante observasjoner på ovnsmuseum for å nevne noe. Naturen er fin, og det finnes mange gamle bygninger i området.

Gratis aktiviteter

Ola Høilands hule:

Norsk tyv og folkehelt, Ola Høiland, holdt til ved Storhaug der det ble blant annet ble funnet et pengeutbytte han skal ha stjålet. Vi vil ikke akkurat kalle dette en attraksjon, og det er nok heller omstendighetene og historien som har gjort at dette i det hele tatt blir nevnt. Du kan lese mer detaljer om tyvens liv i et innlegg fra bymiljøetaten.

Skulle du velge å ta turen så får du i alle fall kommet seg litt ut i skog og mark om ikke annet.

Omvisning på Stortinget

En omvisning på Stortinget kan være en fin inngangsport til å prate litt med om barnet hvordan landet styres. Dette gir et litt annet perspektiv en å lære om politiske partier i en skolebok. Du kan enkelt greit finne tilgjengelige omvisninger på siden til Stortinget.

Oslo rådhus

Når vi først prater om hvordan landet styres, kan vi også nevne Oslo rådhus i samme åndedrag. Gratis omvisninger holdes som regel i Juni / Juli i følge visit Oslo.

Forsvarsmuseet

Dette er et krigsmuseum som tar for seg hele krigshistorien fra vikingtid til i dag. På museet finnes masse kjøretøy og installasjoner. Det er også en del interaktive installasjoner tilgjengelig. Meget imponerende til å være et gratis museum. Dette er absolutt en familieaktivitet det er verdt å se nærmere på.

For barn i alderen 12-18 er det absolutt verdt et besøk.

Gratis omvisning i naboens søppel

Vel, det er ikke bare naboens søppel det er snakk om, men alles søppel vi foreslår å ta en nærmere titt på. Hvorfor det? Haraldrud søppleannlegg har omvisninger i forhold til kildesortering og gjenvinning.

Dette er en meget viktig del av vår kultur som vi nesten tar for gitt fordi vi er så flinke på det. I flere andre land fører mangel på gode rutiner for håndtering av søppel til alvorlige problemer som oversvømmelser og forurensning av naturen.

Nobels fredsprissenter

Ikke alle steder i verden har like ordnede forhold som i Norge, og det kan du lærer mer om her. Naturlig nok får du også lære mer om de forskjellige vinnerne av prisen til forskjellige tider.

Dette er nok en aktivitet som passer utmerket for barn i aldergruppen 12-18.

Nasjonalgalleriet / I eventyrenes verden

Her er det mye god underholdning for barn. Nasjonalgalleriet åpner nye lokaler på Aker Brygge i 2020. Her finner du de mest verdsatte og kjente kunstverkene i landet. Både nasjonalgalleriet i seg selv og eventyrinstallasjonen ”I eventyrenes verden” kan være interessante tilbud for ungdom. Utstillingen setter fokus på kjente illustratører av norske eventyr.

Matkurs i mathallen

Mathallen i Oslo er et samlingssted for matentusiaster i alle aldre. Her arrangeres flere kurs og arrangementer for barn og unge. Flere av disse er gratis. Et slik arrangement eller kurs kan være den perfekte dagen for aktiviteter for hele familien. Et annet alternativ er å sende tenåringene dit på egenhånd slik at de nå er forberedt på å lage frokost til deg hver morgen kl. 0700.

På hjemmesidens kalender finner du løpende arrangementer.

Aktiviteter for overvektige barn

Har du et barn som er over idealvekten? Det er aldri for sent å snu. I alle fall ikke når man er barn. Da raser kiloene fort av. Frogner bydel tilbyr profesjonell hjelp i denne sammenheng. Målet med dette tiltaket er å inspirere til mer fysisk aktivitet og bedre kosthold.

Tilbudet gjelder for barn fra i første til femte klasse.

Avslutning

Tro det eller ei! Dette var vår fabelaktige liste med 50 gratis aktiviteter for barn i Oslo. Fant du ikke 50? Titt innom alle aldersgruppene så vil du finne resten!

Dersom det enda ikke er hevet over enhver tvil at Oslo er en fantastisk by med overveldende mye gratis aktiviteter for barn, utfordrer vi deg til å finne en annen europeisk storby som overgår Oslo i dette henseende.

Vi har en liten bonus til deg. Nedenfor har vi nemlig samlet endel relevant informasjon, hvorav et av punktene er en ganske godt bevart hemmelighet. Lykke til med aktivitetene!

Spesielle merkedager med aktiviteter i Oslo

Kom-deg-ut-dagen ble arrangert i september i 2018 og i januar i 2019. Derfor er det ikke helt sikkert hvilke måned det vil bli arrangert i 2020 og fremover. Dette er Den Norske Turistforeningens nasjonale turdag. I 2018 var det over 160 gratis aktiviteter for barn og unge i hele landet. Med klatring, leker og naturstier sommerstid, og aking, skileik og isfiske vinterstid.

Barnas dag arrangeres som regel i mai / juni hvert år. Det arrangeres da vanvittig mye underholdning for barn. Faktisk så mye at det blir litt i overkant å få med alt her. Et sted å begynne kan være følgende linker:

Bymuseet

Aktiv i Oslo

Facebook (Oslo kommune)

Andre begivenheter for barn i Oslo

Visit Oslo har en kalender med begivenheter for barn i Oslo.

Gratis utstyr til friluftsaktiviteter.

Har du et ønske om å arrangere fysiske aktiviteter for dine barn, men mangler utstyr. Kanskje vil du ikke kjøpe slikt utstyr for di du vet at de vokser så alt for fort ifra det…? Nå er ikke dette en gangbar unnskyldning lenger. Du kan nemlig låne utstyr til fritidsaktiviteter flere steder i Oslo helt gratis.